6 manieren om uw nervus vagus onmiddellijk te stimuleren om ontstekingen, depressies, migraine en meer te verlichten

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus de langste zenuw in het lichaam die zijn oorsprong vindt in de hersenen als hersenzenuw tien, van de nek naar beneden gaat en vervolgens door het spijsverteringsstelsel, de lever, de milt, de alvleesklier, het hart en de longen gaat. Deze zenuw is een belangrijke speler in het parasympathische zenuwstelsel, het gedeelte ‘rusten en verteren’ (tegenover het sympathische zenuwstelsel dat ‘vluchtvechten’ is).

Vagale toon en Hartritme Variabiliteit (HRV)

De tonus van de nervus vagus is de sleutel tot het activeren van het parasympathische zenuwstelsel. De vagale tonus wordt gemeten door uw hartslag naast uw ademhaling te volgen. Je hartslag versnelt een beetje als je inademt en vertraagt ​​een beetje als je uitademt. Hoe groter het verschil tussen uw inademingshartslag en uw uitademingshartslag, hoe hoger uw vagale tonus. (HRV) Hogere vagale tonus betekent dat je lichaam sneller kan ontspannen na stress.

 

Waarmee wordt een hoge vagale toon geassocieerd?

Hoge vagale tonus verbetert de functie van veel lichaamssystemen, waardoor de bloedsuikerspiegel beter wordt gereguleerd, het risico op beroerte en hart- en vaatziekten wordt verminderd, de bloeddruk wordt verlaagd, de spijsvertering wordt verbeterd door een betere productie van maag- en spijsverteringsenzymen, en migraine wordt verminderd.

Hogere vagale tonus wordt ook geassocieerd met een beter humeur, minder angst en meer stressbestendigheid. Een van de meest interessante rollen van de nervus vagus is dat het in wezen het darmmicrobioom leest en een reactie initieert om ontsteking te moduleren op basis van het al dan niet detecteren van pathogene versus niet-pathogene organismen. Op deze manier kan het darmmicrobioom invloed hebben op je humeur, stressniveaus en algehele ontsteking.

Waarmee wordt een lage vagale tonus geassocieerd?

Lage vagale tonus wordt geassocieerd met cardiovasculaire aandoeningen en beroertes, depressie, diabetes, chronisch vermoeidheidssyndroom, cognitieve stoornissen en veel vaker ontstekingsaandoeningen. Ontstekingsaandoeningen omvatten alle auto-immuunziekten (reumatoïde artritis, inflammatoire darmaandoeningen, endometriose, auto-immuunziekten van de schildklier, lupus en meer).

Hoe verhogen we de vagale tonus?

In het bovenstaande artikel werd de vagale tonus verhoogd door een apparaat dat de nervus vagus stimuleerde. Het goede nieuws is dat je hier zelf toegang toe hebt, maar het vereist wel regelmatige oefening. Tot op zekere hoogte ben je genetisch vatbaar voor verschillende niveaus van vagale tonus, maar dit betekent nog steeds niet dat je het niet kunt veranderen. Hier zijn enkele manieren om de nervus vagus te versterken:

  • Langzame, ritmische, diafragmatische ademhaling. Ademen vanuit je middenrif, in plaats van oppervlakkig vanuit de bovenkant van de longen, stimuleert en versterkt de nervus vagus.
  • Neuriën. Omdat de nervus vagus is verbonden met de stembanden, wordt deze door neuriën mechanisch gestimuleerd. Je kunt een liedje neuriën, of nog beter het geluid ‘OM’ herhalen.
  • Spreken. Evenzo is het nuttig voor de vagale toon, vanwege de verbinding met de stembanden.
  • Je gezicht wassen met koud water. Het mechanisme is niet bekend, maar koud water op je gezicht stimuleert de nervus vagus.
  • Meditatie, vooral liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie die gevoelens van welwillendheid jegens jezelf en anderen bevordert. Uit een onderzoek uit 2010 van Barbara Fredrickson en Bethany Kik bleek dat toenemende positieve emoties leidden tot meer sociale nabijheid en een verbetering van de vagale toon.
  • Het darmmicrobioom in balans brengen. De aanwezigheid van gezonde bacteriën in de darm creëert een positieve feedbacklus door de nervus vagus, waardoor de tonus toeneemt.

Wanneer je bovenstande gaat toepassen zal die een positief effect hebben op uw algehele gezondheid, en in het bijzonder op ontstekingen effecten in uw lichaam. Als u lijdt aan een ontstekingsaandoening, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk of depressie, wordt het ten zeerste aanbevolen om de vagale tonus nader te bekijken. We weten al jaren dat ademhalingsoefeningen en meditatie nuttig zijn voor onze gezondheid, maar het is zo fascinerend om het mechanisme te leren waarmee ze werken. Ik hoop dat dit korte artikel je heeft geïnspireerd om te beginnen met mediteren en ademhalingsoefeningen, zoals het voor mij heeft gedaan, en ook om te zoeken naar andere manieren om de ontstekingsreactie van het lichaam te beheersen.

Heb je hulp nodig bij het ontstressen en beter in balans komen. Neem contact met ons op en we bekijken samen op maat wat jij nodig hebt.