6 manieren om uw nervus vagus te stimuleren

Wat is de functie van de nervus vagus?

De nervus vagus, ook wel bekend als de tiende hersenzenuw, is de langste zenuw in het lichaam. Het ontspringt in de hersenen en loopt vervolgens vanuit de nek naar beneden, langs het spijsverteringsstelsel, de lever, de milt, de alvleesklier, het hart en de longen. Deze zenuw speelt een cruciale rol in het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van rust en herstel (in tegenstelling tot het sympathische zenuwstelsel dat gerelateerd is aan de ‘vecht-of-vlucht’-reactie).

Vagale tonus en Hartslagvariabiliteit (HRV)

De vagale tonus is van essentieel belang om het parasympathische zenuwstelsel te activeren. De vagale tonus kan worden gemeten door de hartslag in verband te brengen met de ademhaling. Tijdens het inademen versnelt de hartslag iets en vertraagt deze tijdens het uitademen. Hoe groter het verschil tussen de hartslag tijdens inademing en uitademing, des te hoger de vagale tonus. Een hogere vagale tonus betekent dat het lichaam sneller kan ontspannen na stressvolle situaties.

Wat zijn de voordelen van een hoge vagale tonus?

Een verhoogde vagale tonus heeft gunstige effecten op verschillende lichaamssystemen. Het verbetert de regulatie van de bloedsuikerspiegel, vermindert het risico op beroertes en hart- en vaatziekten, verlaagt de bloeddruk en bevordert een betere spijsvertering door de verbeterde productie van maag- en spijsverteringsenzymen. Daarnaast kan het helpen migraine te verminderen.

Een hogere vagale tonus wordt ook geassocieerd met een beter humeur, verminderde angst en een grotere stressbestendigheid. Een opmerkelijke rol van de nervus vagus is dat het het darmmicrobioom “leest” en op basis van de detectie van pathogene of niet-pathogene organismen een reactie initieert om ontstekingen te reguleren. Op deze manier kan het darmmicrobioom invloed hebben op iemands humeur, stressniveaus en algemene ontstekingsreacties.

Met welke verschijnselen hangt een lage vagale tonus samen?

Een lage vagale tonus is geassocieerd met diverse symptomen en aandoeningen, waaronder cardiovasculaire aandoeningen en beroertes, depressie, diabetes, het chronisch vermoeidheidssyndroom, cognitieve stoornissen en ook ontstekingsaandoeningen. Deze ontstekingsaandoeningen omvatten alle auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmaandoeningen, endometriose, auto-immuunziekten van de schildklier, lupus, en andere gerelateerde aandoeningen.

Nervus vages en HRV Admenhaling

Hoe kunnen we de vagale tonus verhogen?

In het bovenstaande artikel werd de vagale tonus verhoogd met behulp van een apparaat dat de nervus vagus stimuleerde. Het goede nieuws is dat je ook op andere manieren zelf de vagale tonus kunt versterken, maar het vereist wel regelmatige oefening. Hoewel je genetisch vatbaar kunt zijn voor verschillende niveaus van vagale tonus, betekent dit niet dat je het niet kunt beïnvloeden. Hier zijn enkele manieren om de nervus vagus te versterken:

  • Langzame, ritmische, diafragmatische ademhaling. Ademen vanuit je middenrif, in plaats van oppervlakkig vanuit de bovenkant van de longen, stimuleert en versterkt de nervus vagus.
  • Neuriën. Omdat de nervus vagus is verbonden met de stembanden, wordt deze door neuriën mechanisch gestimuleerd. Je kunt een liedje neuriën, of nog beter het geluid ‘OM’ herhalen.
  • Spreken. Evenzo is het nuttig voor de vagale toon, vanwege de verbinding met de stembanden.
  • Je gezicht wassen met koud water. Het mechanisme is niet bekend, maar koud water op je gezicht stimuleert de nervus vagus.
  • Meditatie, vooral liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie die gevoelens van welwillendheid jegens jezelf en anderen bevordert. Uit een onderzoek uit 2010 van Barbara Fredrickson en Bethany Kik bleek dat toenemende positieve emoties leidden tot meer sociale nabijheid en een verbetering van de vagale toon.
  • Het darmmicrobioom in balans brengen. De aanwezigheid van gezonde bacteriën in de darm creëert een positieve feedbacklus door de nervus vagus, waardoor de tonus toeneemt.

Door de bovenstaande methoden toe te passen, zal dit een positief effect hebben op uw algehele gezondheid, met name op ontstekingsreacties in uw lichaam. Als u te maken heeft met ontstekingsaandoeningen, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk of depressie, is het sterk aanbevolen om de vagale tonus nader te onderzoeken. Hoewel we al geruime tijd weten dat ademhalingsoefeningen en meditatie gunstig zijn voor onze gezondheid, is het fascinerend om te leren hoe ze precies werken. Hopelijk heeft dit korte artikel je geïnspireerd om te beginnen met mediteren en ademhalingsoefeningen, zoals het voor mij heeft gedaan, en om ook andere manieren te ontdekken om de ontstekingsreacties in het lichaam te beheersen.

Heb je hulp nodig bij het ontstressen en beter in balans komen. Neem contact met ons op en we bekijken samen op maat wat jij nodig hebt.

×

Hoi, heb je een vraag over onze aanpak?

Kies een van onze Inflowcoaches om jouw te helpen:

×