Gewoon Angst. Ik was bang!

Herken je jezelf in onderstaande?

  • Ik zeg maar even niks want dat kan effect hebben op de ontwikkeling van mijn loopbaan?
  • Eigenlijk gaat het niet goed maar ik plaats wel een bericht online met een big smile om anderen te laten weten dat het goed gaat.
  • Laat ik mijn mond maar houden anders denkt me dat ik het niet aan kan, dat ik slap ben.
  • De lat moet hoger, het gaat niet goed, er moet meer gedaan worden met minder mensen . Ik besef dat als ik wat laat merken het mijn baan mogelijk kost.
  • Als ik nu voor mezelf wat ga doen dan wordt mijn partner boos en hebben we ruzie.
  • Wanneer ik nu zeg wat ik werkelijk vind, dan raak ik een goede vriend kwijt.
  • ……. vul maar in wanneer je je angstig voelt…

Stress

Ook ik heb in bepaalde gevallen mijn mond niet geopend uit angst voor eventuele consequenties (los van het feit of dit realiteit zou zijn). Op het moment dat je je niet uit en dus dingen inslikt / voor jezelf houdt / onderdrukt, ontstaat er stress. Veel mensen zeggen dat ze de situatie hebben geaccepteerd maar onderhuids blijft het gevoel van onvrede zeuren en knagen.

Op termijn kan deze stress een behoorlijke wissel trekken op je (werk)plezier en relaties om je heen. Over stress word al ze veel geschreven. Echter veel mensen zijn zich er niet eens van bewust. Het sluimert op de achtergrond en vreet je langzaam leeg.

Conflict

Je niet uiten kan tot stress leiden en kan uit eindelijk tot conflicten leiden met jezelf en/of met een ander. Wat zou het fijn zijn als je dat kan voorkomen.

En nu?

Zaak is dus bewustheid te creëren wanneer stress en angst aan de orde is. Te herkennen en erkennen wat er bij jezelf speelt wat maakt dat je stress en angst ervaart. Maar vervolgens, en dat is mogelijk “nieuw” voor je, uiting geven aan wat jij nodig hebt om minder stress te ervaren. Naast uiting ook daadwerkelijk invulling geven aan die nood/behoefte. Immers er verandert er niks als je niets doet.

Makkelijk toch?!

Het lijkt zo simpel, een kwestie van grenzen aangeven. Doe je het niet dan kun je gefrustreerd of zelfs neerslachtig of in extreme gevallen depressief raken. Grenzen aangeven of zelfs feedback geven leidt nog al eens tot conflicten, wat weer stress verhogend werkt. En dat is net wat je niet wil! De (vicieuze) cirkel lijkt weer rond; ik houd mijn mond, stress blijft en voel me niet happy! Klote!

Oplossing!

Hoe zou het zijn als je leert jezelf te uiten helemaal eerlijk en in lijn met wat werkelijk in je leeft? Je blijft jezelf trouw dus dat gaat niet wringen. En wat als je daarbij leert om de reactie van de ander in een ander perspectief te zien, waardoor je je niet meer angstig hoeft te voelen? Je voelt je vrijer om je uit te spreken en je stress neemt af. Je gaat hier werkelijk mee aan de slag, oefening baart kunst!

Op 08 januari 2020 geven Judith Bos, CNVC gecertificeerd trainer en MfN register mediator en ik, Martijn Jansen pHBO gecertificeerd Transformationeel coach en Heartmath Therapeut, een “Training Stressreductie en grenzen stellen”  in het dominicanenklooster in Zwolle. Wij trainen je ander gedrag te ontwikkelen en je meer vrij te voelen!

Kijk gauw in onze folder en meld je aan!