Hoe stress jouw sportieve prestatie negatief kan beïnvloeden, jouw HRV geeft antwoord
Sporten heeft positieve en negatieve effecten op jouw energiesysteem.
Wanneer je al gestressed bent is sporten met hoge intensiteit als olie op het vuur gooien. Je stresssysteem stond al aan en je put jezelf nog verder uit. Goede begeleiding is erg belangrijk. Gelukkig kun je ook zelf METEN hoe de vlag erbij hangt. Je Hartritme Variabiliteit geeft veel informatie over jouw persoonlijke stress niveau en fysieke en emotionele staat van zijn.
Er wordt heel veel geschreven over HRV als bij het sporten. Tegenwoordig heeft elke smartwatch wel een HRV indicator. In dit artikel wil ik stilstaan bij het interpreteren van HRV en hoe deze indicator toe te passen en integreren in je leven.
HRV
HRV of terwijl HartRitme Variabiliteit is een weergave van de tijd tussen je hartslagen. Wanneer je inademt versnelt je hartslag en wanneer je uitademt vertraagt je hartslag. Dit is marginaal in milliseconden. Wanneer je de tijdseenheden tussen de hartslagen in een grafiekje zet ziet dat er als volgt uit:
Wanneer je stress ervaart ziet de meting eruit zoals in de eerste grafiek, de tweede grafiek wanneer er geen stress is. Hoe meer variatie tussen de hartslagen hoe minder stress dus.
Stress
Allereerst. Stress is normaal en gezond bij het leveren van inspanning. Inspanning kost energie; ontspanning zorgt voor herstel. Het is dus belangrijk dat het balans is tussen beiden. HRV geeft dit aan. Stress is een vorm van weerstand (inspanning). Deze weerstand kun je ervaren op verschillende terreinen.
Vormen van stress
Elke vorm van weerstand kost energie: zo is er fysieke weerstand (zoals bij sport), emotionele weerstand (bijvoorbeeld als je boos bent), toxische weerstand (bijv alcohol, roken, slechte voeding), mentale weerstand (gedachten over een situatie, vergeetachtig)
HRV kan geen onderscheid maken in de vorm van stress. Elke vorm, en of combinatie van stressoren zal in HRV te meten zijn. Het lichaam zal moeten herstellen van deze inspanning.
HRV is dus geen sport-specifieke parameter maar zegt iets over je algehele staat van zijn.
Meten van je HRV
Meet je HRV gedurende minimaal een week bijvoorkeur dagelijks (minimaal 4 keer per week) op een zelfde tijdstip, omstandigheden, positie. Bijvoorbeeld: direct na het ontwaken in de ochtend, zittend in bed, gedurende 3 minuten.
Wanneer de omstandigheden verschillen zal de waarde mogelijk afwijken en daarmee niet te vergelijken zijn met een andere meting.
Interpretatie
In het algemeen kun je stellen: Hoe hoger je HRV hoe groter je veerkracht en gezondheid. HRV is persoonsgebonden en verschilt per persoon. Geslacht en leeftijd hebben effect op de HRV.
Na een week meten ontwikkelt zich een baseline. een gemiddelde waarde passend bij jezelf. Je kunt nu gaan kijken welke vormen van stress/weerstand effect hebben op je HRV.
Zo zal je HRV dalen wanneer je veel spanning ervaart op 1 of meerdere stressbronnen en zal hij stijgen waneer je meer in balans en uitgerust bent.
Autonome zenuwstelsel
Het autonome zenuwstelsel regelt automatisch wanneer je lichaam en geest in actie komt en waneer het ontspant en herstelt. Actie wordt geregeld door het Sympathische deel van je zenuwstelsel en het para-sympathische deel van het zenuwstelsel zorgt voor herstel. Zeg maar je gas en rem pedaal.
Nu is het mogelijk om de waarde van het parasympatsiche deel van het zenuwstelsel te meten. Je kan dus meten de mate van herstel, Dit is heel interessant bij bijvoorbeeld sporten. Immers wanneer je uitgerust bent kun je weer een nieuwe trainingsprikkel tot je nemen.
De herstelwaarde wordt uitgedrukt in RMSSD. Dit is een waarde/weergave van je rempedaal dus.
Optimaal leven
Idealiter leef je vanuit een balans. Je kiest wanneer je je inspant en wanneer je tot rust komt. HRV en RMSSD kunnen deze vorm van balans visueel maken in een grafiek of waarde.
Het is aan jou en of samen met jou coach, te bepalen welke stressoren deze waarden kunnen beïnvloeden, zodat je kan streven naar een optimaal leven in balans.
Wil je meer weten over het meten; neem gerust contact met me op. Kijk ook in m’n webshop voor Bluetooth meters die als zeer goed getest zijn en betrouwbare metingen kunnen geven.
Ook kunnen wij je persoonlijk begeleiden met ons Werken aan Veerkracht programma van Heartmath