De “Verbindende” Rechter

Wat zou ik graag een keer als Verbindende Rechter of Mediator willen assisteren bij deze conflicten zeg!

Elke Rijdende Rechter worden er conflicten en geschillen behandeld tussen partijen aan de hand van uitspraken. Welke boodschap kan er verborgen zitten in beschuldigingen, aantijgingen, vloeken en/of scheldkanonades.

In deze blog aflevering: DOOR DE TUIN LEIDEN

Waar onduidelijkheid over al dan niet bestaan van en uitvoering van het recht van overpad de relatie tussen twee buren op de spits drijft. Hieronder een aantal uitspraken uit de aflevering. Achter al deze uitingen houden zich gevoelens en meestal onvervulde behoefte schuil.

https://www.npostart.nl/de-rijdende-rechter/13-06-2019/KN_1708053

Uitspraken en dialoog video: Gevoel Behoefte
2:30 – “het is klaar” irritatie, boosheid duidelijkheid, rust, respect
3:20 – “het gevoel dat ik een kind van ze ben” irritatie, verdriet, gezien te worden, gelijkwaardigheid
6:30 – Eis: niet meer achterom boosheid, irritatie autonomie, rust, privacy
6:45 – Eis: onbelemmerd gebruikmaken van pad boosheid, irritatie, moedeloos gemak, voortgang, ruimte
etc

Verbindende Communicatie is bij uitstek een manier op verbinding tussen partijen te herstellen / bewerkstelligen. Dit kan alleen als beide partijen de intentie hebben om er samen uit te komen. Vaak hoe meer verzet en frustratie er is hoe belangrijker mensen het vinden om er uit te komen.

Belangrijk is te kijken naar de onderliggende behoeften, (onder deze gevoelens) bij de partijen. Door middel van gesprekken of mediation kan onderzocht worden hoe partijen kunnen bijdragen aan het vervullen van de behoeften van een ieder.

Oplossing:

Conflicten, voor dat men uit eindelijk recht haalt via een rechter, zijn vaak ergens begonnen bij een gevoel van verbazing, lichte irritatie of teleurstelling. Doordat op dat moment geen uiting is gegeven aan wat er werkelijk “leeft” in de persoon zijn deze gevoelens versterkt en gegroeid tot mogelijk woede, haat, frustratie. Behoeften aan veiligheid, respect, autonomie, etc zijn niet vervuld. Vaak was niet duidelijk wat partijen eigenlijk nodig hebben, laat staan dat dit uit gesproken wordt op een manier dat men elkaar begrijpt.

In een stadium voor de gang naar rechtspraak kan mediation of relatie therapie een oplossing bieden.

Hiervoor nog kan ik iedereen een training verbindende communicatie aanbevelen!