Bouwen aan Eigenwaarde – Deel 1

Van Speelbal naar Speler

Herken je jezelf in onderstaande?

  • Je hebt de neiging om te doen wat de ander zegt.
  • Je bent bang om voor jezelf op te komen uit angst voor de consequenties.
  • Je houdt je mond, want je wilt geen gedoe.
  • Je vindt het lastig keuzes te maken.
  • Je wordt meteen boos als iets niet goed gaat.
  • Je voelt je snel persoonlijk aangevallen.

Stress

Wanneer je niet voldoende voor jezelf opkomt dan ontstaat er spanning, immers je doet dingen die niet bij jouw eigen ideeën of waarden passen. Stress kan onder andere verlammend werken of boosheid doen aanwakkeren. Dit verstoort de relatie in eerste plaats met jezelf. Wanneer jouw waarden onder druk komen te staan wordt dit aangegeven door jouw gevoelens. Die zijn namelijk niet prettig (boosheid, frustratie, verdriet, teleurstelling, irritatie, apathisch, etc)

Niet prettige gevoelens krijg je als behoeften niet worden vervuld, prettige gevoelens krijg je als behoeften worden vervuld.

Eigenwaarde

Behoeften bepalen dus je gevoel. Behoeften zijn jouw drijfveren. Behoeften zijn datgene wat belangrijk voor je is, dat wat van waarde is voor jou. Het zijn jouw “eigen”, “waarde”:  Hier komt het woord eigenwaarde vandaan!

Door het vervullen van jouw behoeften ken je dus waarde toe aan jouw leven. Natuurlijk is het niet zo dat jouw behoeften altijd meteen vervuld kunnen worden, wel kun je vanuit je behoeften zoeken naar manieren om deze behoeften wel in te vullen. Je gevoel attendeert je hier dus op; Het gevoel als signaal om te te kijken welke behoefte(n) aandacht behoeven.

Bouwen aan Eigenwaarde

Jouw eigenwaarde zal gaan groeien wanneer je je gevoelens en behoeften leert interpreteren.

Niemand kan immers voelen wat jij voelt en dus bepalen wat jij nodig hebt. Daarmee ben je eigenaar en verantwoordelijk voor je eigen gevoelens en behoeften.

Door te leren van gevoelens en behoeften te herkennen, erkennen en uiting aan te geven maak je jezelf krachtiger en sterker. Een kwestie van trainen dus. Dit is makkelijker gezegd als gedaan. Soms wordt je geraakt en lijkt wat je voelt een grote overweldigende warboel. Het kan dan fijn zijn als er iemand is die empatisch kan luisteren en je helpen met het opsporen van gevoelens en behoeften die in jou leven.

Het stuur in handen

Gevoelens en behoeften sturen je door het leven, ze geven richting en zijn de basisvan de keuzes die je maakt. Wanneer je een behoeften in beeld hebt kun je onderzoeken wat de beste manier is om deze behoefte te vervullen. Dit noemen we een strategie. Een strategie bedenk je met een gedachte in combinatie met het gevoel. Welke gedachte het beste “aanvoelt” bepaalt welke keuze op dat moment het beste is voor jezelf. Wanneer je een bewuste keuze maakt vanuit jouw eigen behoeften, dan geeft dit stevigheid. Immers is het voor jou belangrijk!

Een strategie is een manier om behoeften te vervullen.

Voel je je nieuwsgierig of misschien wel enthousiast na het lezen van bovenstaande? En is jouw behoefte misschien Leren, groeien en of ontwikkelen? Dan is onderstaande een mogelijke strategie om deze behoeften te vervullen!

Op donderdagmiddag 03 februari en maandagochtend 11 april starten er weer twee nieuwe Online trainingen Verbindende Communicatie. Tijdens deze training krijg je inzicht in en handvatten en oefeningen om te bouwen aan de communicatie met jezelf en met anderen. Je zult merken dat je eigenwaarde een boost krijgt!

Kijk in de agenda voor Online en ook Fysieke trainingen. Mocht je een training willen in een team of op jouw afdeling, neem contact met me op! Ook voor individuele begeleiding uiteraard 🙂